De Nationale Handbalteams

Om op de vraag wat is handbal antwoord te geven gaan we hier wat dieper in op de Nationale Handbalteams die Nederland te bieden heeft. Het contrast tussen de mannen en vrouwen is namelijk in Nederland erg groot. De wedstrijden van nationale handbalteams zijn vaak online via livestreams of via sportkanalen op televisie te bekijken.

Het Nationale Dames Handbalteam

Nederland heeft een ijzersterk damesteam wat betreft handbal. Ze mogen zich zelfs de beste ter wereld noemen omdat ze in 2019 eerste werden op het WK in Japan, waar ze een zinderende finale tegen Spanje op het nippertje (30-29) wisten te winnen. Estavana Polman (linkeropbouw/middenopbouw) is vaak topscoorster van de wedstrijd en werd op het WK dan ook als beste speelster aangewezen. Dit in combinatie met keepster Tess Wester, die ballen van meer dan 100 km/u zonder twijfel tegen weet te houden, is dit team niet meer te stoppen. De Nederlandse handbaldames hebben zich ook voor het EK 2020 dat in december gespeeld wordt gekwalificeerd. Ronde 3, 4, 5 en 6 die oorspronkelijk van maart t/m juni gespeeld moesten worden kunnen vanwege de coronamaatregelen niet meer worden gehouden waardoor er gekeken moest worden naar oude uitslagen tussen tegenstanders. Nederland trok hierbij aan het langste eind en mag zich dus in december weer vertonen.

Het Nationale Mannen Handbalteam

Het mannenteam daarentegen heeft wat meer moeite zich te kwalificeren voor grote toernooien. Zo heeft het zich sinds 1961 al niet meer voor een WK weten te kwalificeren, en zelfs nog nooit voor de Olympische Spelen. In 2019 wisten ze zich wel voor het EK te kwalificeren, dat dit jaar in januari gespeeld werd in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. Helaas eindigden ze op de zeventiende plaats van de vierentwintig landen. De concurrentie is voor met name de mannen moordend, met echte handbal landen als Duitsland, Zweden, Roemeniƫ en Frankrijk.