Handbal voor kinderen

Handbal is een populaire sport onder kinderen. Voor kinderen t/m 12 jaar zijn er aangepaste handbalregels die ervoor zorgen dat het per leeftijdscategorie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van kinderen.

Leeftijdscategorieën en aangepaste spelregels

Net als bij voetbal zijn er in handbal leeftijdscategorieën waaronder bepaalde leeftijden vallen. Je kunt zelfs als je jonger bent dan zes jaar al meedoen met handbal, zoals bijvoorbeeld het leren overgooien van de bal. Er worden dan verschillende activiteiten bedacht die nog niets met het spel te maken hebben, maar die wel het leren omgaan met de bal en de motorische vaardigheden stimuleren. Er wordt nog niet ingegaan op de spelregels en plezier staat voorop.

Vanaf zeven of acht jaar komen kinderen in de F-categorie terecht, waar handbal gespeeld wordt op een kleiner veld. De speeltijd voor een wedstrijd bedraagt 2 * 15 minuten en het doel is kleiner dan normaal. Ook wordt gespeeld met een zachtere en kleinere bal dan normaal. De stand wordt nog niet bijgehouden omdat de focus enkel op het spelplezier ligt.

Bij de E-categorie (negen en tien jaar) lijkt het spel al op het volwassen spel, en worden er vaste posities van de spelers aangehouden. Een wedstrijd bedraagt 2 * 20 minuten en wordt gespeeld op een heel veld. Het doel is net zo breed als het oorspronkelijke doel maar heeft een doelverlager aan de bovenkant hangen omdat kinderen van die leeftijd gemiddeld nog niet zo groot zijn. Ook wordt vanaf nu gespeeld met een hardere maar kleine bal (maat 0). De score voor de competitie wordt nog niet bijgehouden.

In de D-categorie (elf en twaalf jaar) spelen kinderen op een heel veld en bedraagt een wedstrijd 2 * 20 minuten. Het doel heeft de volledige grootte, dus het is handig om lange kinderen op het doel te zetten. Het spel wordt gespeeld met een harde bal van normale grootte (maat 1). Ook wordt er strenger gelet op spelregels en wordt de score bijgehouden.