Het veld en de teams bij handbal

Handbal is een zeer actieve en snelle sport. Niet alleen kunnen alle spelers zowel in de aanval, als ook in de verdediging gaan, tevens kan de speelsnelheid voor een zeer aantrekkelijk schouwspel zorgen. Ook de bal zelf kan op professioneel niveau handbal een behoorlijk hoge snelheid halen, het kan soms wel oplopen tot 100 km / uur.Dit is wel afhankelijk of de bal bal vanaf een worp, een sprong of vanuit stand wordt geworpen.

Het veld

Handbal wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 40 meter lang en 20 meter breed. Voor de jeugd kunnen de afmetingen van het veld kleiner zijn. Op het veld kun je verschillende lijnen onderscheiden, namelijk

  • twee zijlijnen
  • twee achterlijnen
  • twee doellijnen
  • twee wissel lijnen, deze liggen op 4,5 meter van de middenlijn
  • twee stippellijnen, elke lijn ligt drie meter voor het doel in een halve cirkel, in deze cirkel mag alleen de keeper zich bewegen
  • de zeven meter lijn, deze ligt recht voor het doel.

Alle lijnen zijn 5 centimeter breed, alleen de lijn tussen de doelpalen is 8 centimeter. Dit komt overeen met de dikte van de doelpalen.

Het grootste verschil in lijnen tussen veld- en zaalhandbal is de kleur. Meestal in het veld wordt de kleur wit, soms geel gebruikt. De lijnen in de zaal zijn vaak zwart.

De teams

Elk team binnen de zaal- en veld handbal bestaat uit zeven spelers, waarvan zes veldspelers en één keeper. Aan de zijlijn mogen maximaal zeven wisselspelers staan. Wisselen is nog onbeperkt toegestaan binnen de handbal. Echter moet er gewisseld worden op de wissel lijn en mag de speler die het veld inkomt, pas het veld in als de speler die gewisseld wordt, het veld volledig heeft verlaten. Elk team team heeft een vaste coach. Sommige teams hebben ook vaste fysiotherapeuten of zelfs trainers die zich alleen maar richten op de keepers.

Er zijn verschillende posities positie handbal waarop een speler kan spelen. Vaak hebben spelers wel een vaste plek waar ze op spelen. Je kunt de posities onderverdelen in drie, namelijk:

  • de hoekspelers, dit kan aan de linker- en rechterkant van het veld
  • de opbouwspelers, dit is ook aan de linker- en rechterkant van het veld
  • de cirkelspelers

De hoekspelers hebben vooral een goede werptechniek, omdat zij zeer belangrijk zijn in de aanval. Zij zijn degene die zorgen voor de diepte en de breedte tijdens een aanval.

De opbouwspelers staan op ongeveer 12 tot 15 meter van het doel van de tegenstander. Het doel van de opbouwspelers is dat zij proberen de bal zoveel mogelijk naar het doel van de tegenstander te spelen. Ze proberen de verdediging uit de tent te lokken. De opbouwspelers hebben een goede sprong- en werpkracht bal nodig.

De cirkelspelers staan langs de doellijn. Hun taak is niet alleen om de verdediging van de tegenstander uit hun evenwicht te brengen, maar ook samen te blijven spelen met hun eigen team en het overzicht te bewaren.

De kleding

Alle spelers van een team moeten dezelfde kleding dragen. De kleur en de vorm van de kleding moet onderscheidend zijn.

De spelers moeten zowel een rug- als een borstnummer dragen dat duidelijk zichtbaar is.

Het dragen van hoofdbanden of doeken van zacht materiaal is toegestaan, tevens als kleine sieraden of piercings, die afgeplakt kunnen worden zodat ze geen gevaar opleveren voor andere spelers.