Wat is handbal?

Wat is handbal

Handbal is een snelle en dynamische teamsport. Het team bestaat uit zes veldspelers en een keeper. Er wordt gebruik gemaakt van een bal. Het doel van handbal is om meer punten te scoren dan het andere team.Er zijn veel regels, maar de twee belangrijkste zijn dat de bal niet met het been of de voet gespeeld worden en iedere speler mag niet meer dan drie passen met de bal in de hand lopen en hij mag de bal ook niet langer dan drie seconden zonder te stuiteren vasthouden.Daarna moet de bal naar een andere speler afgespeeld worden of de speler moet de bal laten stuiteren op de grond. Zoals al eerder vermeld wordt een vorm van handbal al beschreven in de Oude Griekse tijd. In eerste instantie was het met name een dames sport handbal, maar tegenwoordig wordt deze sport zowel door mannen als door vrouwen beoefend. Handbal is zowel een aanval- als een verdedigingssport. Iedere speler mag en kan ook zowel aanvallen als verdedigen.

Door deze snelle overgangen in het spel, is handbal een erg leuke sport om naar te kijken.

Soorten handbal

Nederland kent talloze verenigingen die handbal beoefenen.

In Nederland kun je veel verschillende soorten handbal spelen, namelijk:

  • zaalhandbal
  • veld handbal
  • beach handbal

Zaalhandbal is de meest beoefende vorm soorten handbal van handbal. Het wordt gespeeld in een sporthal. Het voordeel van zaalhandbal is dat de weersomstandigheden geen invloed uitoefenen op het spel.

Veld handbal is de oudste vorm van handbal. Het wordt buiten gespeeld op asfalt, gras of kunstgras. De spelregels bij veld- of zaalhandbal zijn hetzelfde.

Beach handbal soorten handbal is handbal gespeeld op een zandondergrond. Het wordt gespeeld met een rubberen bal. Het kan door alle leeftijden gespeeld worden. Er zijn echter een aantal verschillen met het zaal- en veld handbal.

Ten eerste bestaat het team uit drie veldspelers en een keeper. De teams kunnen van hetzelfde geslacht zijn, maar het mag ook gemengd zijn. Elk team mag maximaal vier wisselspelers hebben.

Ten tweede is het mogelijk om met een spectaculair doelpunt twee punten te scoren. Onder spectaculair wordt verstaan als men een pirouette maakt, een vliegertje of als de keeper van het andere team scoort. Alle andere doelpunten zijn net als bij het zaal- en veld handbal 1 punt.

Ten derde is er een speeltijd van twee keer 10 minuten. Tussendoor hebben de teams vijf minuten rust. Het team dat twee sets wint heeft de wedstrijd gewonnen. Echter als elk team 1 set wint, dan volgt er een shoot-out. Van elk team proberen vijf spelers een doelpunt te scoren. Het is een direct schot op het doel. Het team wat de meeste doelpunten maakt, is dan alsnog de uiteindelijke winnaar.

Benodigdheden voor handbal

Eigenlijk is er niet veel voor nodig om handbal te spelen. Zorg ervoor dat je een keuze maakt uit welke vorm van handbal je wilt spelen. Daarna ga je op zoek naar een vereniging die bij je past. De benodigdheden benodigdheden voor het spel, zoals de bal en de kleding worden door de club of vereniging aangeboden. Echter is het wel goed om op zoek te gaan naar goede handbal schoenen. Deze kun je aanschaffen in een van de sportwinkels, waarbij ze je ook goed van advies kunnen voorzien. Maar je zou ze ook online kunnen kopen.